Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Letní verze Jizerské 50 je za rohem, a pokud ještě nejste rozhodnutí, zda se zúčastníte, přečtěte si 10 důvodů, proč se registrovat a užít si tento jedinečný závod. Své startovné pořídíte na behejlesy.cz.

  1. CO SE SKRÝVÁ POD SNĚHOVOU POKRÝVKOU?

Jizerky dost možná znáte z běžek a nemuseli jste přímo jet zimní Jizerskou 50. Jsou doslova prošpikované krásnými a upravenými tratěmi, na kterých se rád sveze každý. Samotné cesty ale vypadají se sněhem všude stejně: lyžařské stopy na klasiku po stranách a pruh manžestru uprostřed pro vyznavače volné techniky. V létě je to ale jiná. Les bez sněhu vypadá opět úplně jinak a pod nohama se střídá hned několik povrchů. Zajímá vás, na čem lyžujete? 

  1. PŘÍJEMNÉ TRASY

Přestože jsou Jizerky jedny z našich vyšších hor, neznamená to, že na trase jsou samé strmé krpály. Na letní Jizerské doopravdy nenajdete kopce, kde se závodníci plazí po čtyřech. Všude to hezky odsýpá a v cíli jste coby dup. 

  1. IDEÁLNÍ KLIMA PRO BĚH

I když ve městech panují tropy, v Jizerských je vždy příjemně. Jednak je to v lese, a jednak mají své skoro skandinávské klima. Pro běh v létě pohodovější prostředí jen tak nenajdete.

  1. ULTRAMARATON

Cokoliv, co je delšího jak maraton (42,195 km), se může považovat za ultramaraton. Jizerská 50 RUN je tak ultramaraton jako vyšitý. Přijmete tuto lákavou výzvu, nebo raději budete sedět doma? Pokud se na padesátku necítíte, zvažte jednu z našich kratších tras na 11 a 23 kilometrů.

  1. TRATĚ NEJEN PRO VYTRVALCE

Trasy na 23 a 11 kilometrů se řadí v seriálu Běhej lesy mezi klasiku, která nemůže chybět ani na Jizerské. Náročností odpovídají jiným závodům v kalendáři Běhej lesy, takže pokud jste trénovali právě na ně, volba je jasná. A charitativní běh PVZP FénixRun zvládnete i bez tréninku a podpoříte dobrou věc.

  1. HRÁZ NA PŘEHRADĚ ČERNÁ NISA

Letos po letech můžeme opět běžet po hrázi krásné přehrady Černá Nisa. Třiadvacítka i jedenáctka navíc nekopírují jen hlavní běžkařské stopy. Proběhnete se třeba po vodním kanále, jímž se z přehrady přiváděla voda do malé hydroelektrárny. Už před sto lety uměli lidé vyrábět elektřinu ekologicky.

  1.     JEDNODUCHÁ JEDENÁCTKA

Necítíte se na žádnou divočinu? Trasa na 11 kilometrů hned z počátku sice mírně stoupá, ale poté pokračuje příjemně zvlněným terénem podél nádrže až na Šámalku. A z ní už zbývá jen jeden malý kopeček a příjemně do cíle.

  1. UBRZDÍTE TO

Nejste si jisti na běžkách? Hlavně v brždění? Tak s tímto problémem se v létě rozhodně potýkat nebudete!

  1. BEZ STAROSTÍ

Jizerská 50 RUN nevyžaduje tolik příprav, jako zimní verze závodu. Nemusíte vymýšlet, jaký si namažete vosk, nemusíte se bát, že vám někdo hned po startu přišlápne a zlomí hůl. Bez lyží také máte kolem sebe výrazně více místa. No, je to zkrátka jiný zážitek!

  1.   DOBRÁ DOSTUPNOST

Do Bedřichova se dostanete raz dva, přestože leží v srdci Jizerek. Ať už z Jablonce, Liberce nebo Prahy, autem ani autobusy to není žádný problém. Rozhodně to není konec světa.

Tak co, už jste si našli ten svůj důvod proč? Věříme, že se s vámi uvidíme 27. srpna na startu! Registrujte se na behejlesy.cz.

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje