Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Nový vzdělávací program v ČR: AI-ENTR4YOUTH – Umělá inteligence a podnikatelské dovednosti pro vaše studenty
 

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, vážení učitelé,

rádi bychom vás informovali o možnosti zapojení vaší školy do nového vzdělávacího programu AI-ENTR4YOUTH, který propojuje umělou inteligenci (AI) a podnikatelské dovednosti. Program je zaměřen na středoškolské studenty a připravuje je na digitální budoucnost plnou inovací a technologií. Program byl vyvinut za podpory společností Intel, EIT, EU a Junior Achievement s cílem vybavit mladou generaci klíčovými dovednostmi v oblasti AI. Program kombinuje technické i podnikatelské prvky a nabízí dvě verze:

  • Kódovací verze: Určená pro studenty se základními IT dovednostmi, která zahrnuje 23 modulů s výukou programování v Pythonu a vývojem AI prototypů. Doporučená délka programu je 52 hodin (lze dle potřeby upravit).
  • Nekódovací (LITE) verze: Obsahuje 13 modulů a je vhodná pro studenty bez zkušeností s programováním. Využívá jednoduché AI nástroje, které nevyžadují znalosti kódování. Doporučená délka programu je 32 hodin (lze dle potřeby upravit).

Cílem programu je, aby studenti nejen pochopili problematiku umělé inteligence, ale také své nabyté vědomosti uplatnili při vytváření projektu, který bude využívat AI k řešení reálných problémů, zejména v oblasti potravinové udržitelnosti.

Možnosti účasti v programu:

  1. Aktivní účast – školení s master AI trenéry + e-learningová platforma
    Učitelé se mohou zapojit do video školení s master AI trenéry v českém jazyce, které proběhne v rámci 6 až 8 setkání, každé v délce 3–4 hodin od konce října 2024 (setkání budou vždy pouze 1x týdně v odpoledních hodinách). Celé školení je zdarma a učitelé během něj projdou moduly kurzu, které budou následně implementovat do výuky či zájmových kroužků na škole. Školení zahrnuje jak kódovací, tak nekódovací verzi kurzu, přičemž kódovací část je dobrovolná a účast na ní není povinná. Školení je vhodné i pro učitele, kteří nemají základy v programování.

Učitelé, kteří školení úspěšně absolvují, získají certifikát o účasti. Zároveň získají přístup do e-learningové platformy, prostřednictvím které mohou program následně vyučovat nebo studenty vést.

  1. Pasivní účast – samostatné studium materiálů
    Učitelé, kteří preferují samostatný přístup, si mohou vyžádat přístup k e-learningové platformě, která obsahuje veškeré materiály a příručky pro výuku každého modulu. Tento přístup doporučujeme především zkušeným IT učitelům, kteří si mohou program nastudovat a poté sami implementovat do výuky nebo zřídit kroužek zaměřený na AI.

Pasivní účast také doporučujeme talentovaným studentům, které problematika zajímá, a kteří jsou samostatní ve vzdělávání. Všechny materiály jsou k dispozici jak v českém, tak v anglickém jazyce.

Proč zapojit vaši školu?

Program AI-ENTR4YOUTH nabízí jedinečnou příležitost pro studenty rozvíjet technické i podnikatelské dovednosti, které jsou v dnešním světě stále více žádány. Účastníci programu získají nejen hlubší porozumění umělé inteligenci, ale také praktické dovednosti při práci na reálných projektech.

Jak se zapojit?

Pokud máte zájem o účast vaší školy v programu, vyplňte prosím nezávaznou registraci zde do 14.10.2024. Pro účast v programu není potřeba byt v programu JA Studentská firma. Program, přístup do e-learningu a také školení jsou zcela ZDARMA.

Děkujeme za váš zájem o inovativní vzdělávání.

 

V případě jakýchkoli dotazů se na mě neváhejte obrátit.

 

S pozdravem,

Gabriela Káninská Repková, MSc.
JA Czech
gabriela@jaczech.cz

 

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje