Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Turnov – Nedílnou součástí města Turnova je již 140 let střední uměleckoprůmyslová škola, nejen místním lépe známá jako Špéra nebo Šperkárna. Škola, která je nepřehlédnutelnou součástí městského života, se aktivně zapojuje do veřejného dění.

Podpora města Turnova

Město Turnov poskytuje školním projektům a aktivitám nezbytnou finanční podporu. Mezi iniciativy podpořené z dotačního programu města Turnova patří tradiční výtvarná soutěž pro žáky a žákyně základních škol, příměstský tábor Špéra Art Camp, který je určen pro talentovanou mládež, a projekt Virtuální galerie. Tento projekt využívá technologii rozšířené reality (AR) k zobrazení 3D modelů uměleckých děl žáků a žákyní školy ve veřejném prostoru prostřednictvím mobilního telefonu. Dvě z těchto interaktivních soch najdete ve veřejném prostoru přímo před budovou školy.

Výstavy po celém městě

Špéra rovněž aktivně spolupracuje s Regionálním turistickým informačním centrem Turnov, kde aktuálně probíhá výstava zaměřená na Design litých objektů a šperků. Další významnou spoluprací byla výstava letošních maturitních prací žáků a žákyní školy, Maturity 24, která byla v létě umístěna v Uličce řemesel v Turnově a kterou navštívili také účastníci a účastnice tábora Špéra Art Camp. Pokračuje také dlouhodobá spolupráce s Muzeem Českého ráje v Turnově. V současné době je možné navštívit výstavu „Špéra byla, je a bude“, která je otevřena do února 2024. Tato výstava, k příležitosti 140. výročí školy, mapuje minulost, přítomnost i budoucnost školy.

Úzká spolupráce s místními firmami

Místní firmy jako Komerční slévárna Turnov a Polpur s.r.o. hrají důležitou roli v projektech školy. Žáci a žákyně se zapojují do praktických projektů, které zahrnují návrhy litinových výrobků pro zákazníky Komerční slévárny a tvorbu uměleckých objektů ze skla ve spolupráci s firmou Polpur s.r.o. Tato praktická zkušenost umožňuje žactvu nejen aplikovat své dovednosti v reálném průmyslovém prostředí, ale také se seznámit s moderními technologiemi a rozšířit tak své portfolio pro budoucí uplatnění na trhu práce.

 

 

O SUPŠ a VOŠ Turnov

SUPŠ a VOŠ Turnov, známá také jako Špéra, se specializuje na vzdělávání v oblasti uměleckořemeslného zpracování kovů a drahých kamenů. Škola nabízí špičkové vzdělání v oblasti designu a umění, přičemž klade důraz na řemeslnou kvalitu, kreativitu a tradiční i moderní technologické postupy.

www.sups.info

https://www.muzeum-turnov.cz/vystavy/140-let-od-zalozeni-stredni-umeleckoprumyslove-skoly-v-turnove/

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje