Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Jak vnímá svět člověk s depresí? Tmání je autobiografický animovaný film využívající virtuální realitu k zobrazení autentických zážitků mladého člověka s depresí. Přináší vhled do „temné noci duše“ i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat.

V nově vzniklé Galerii Johann, která se nachází v Paláci Liebieg  jsou v tematické instalaci návštěvníkům k dispozici čtvery VR brýle.Stačí si je nasadit, usednout do speciálních křesel a vydat se tak do vesnice jménem Tmání. 
Na této cestě provází diváka hlavní hrdina a režisér filmu Ondřej. Sdílí své pocity při prvních depresivních epizodách na rodinném výletě v dětství, na univerzitě při snaze o perfektní výsledky, i později v práci při každodenních zápasech s depresivním „tmáním". Spolu s ním prochází divák interaktivním příběhem, může se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Ondřej zjišťuje, že cestou k boji s depresí je jeho vlastní hlas. Jako uklidňující a úlevnou techniku používá broukání, zpěv a dokonce i křik. Film Tmání otevírá debatu o bolestech duše. Umožňuje vžít se na chvíli do situace člověka s depresí a naznačuje, jaké mechanismy lze v boji touto nemocí využít. 
Snímek  režiséra Ondřeje Moravce, výtvarnice Báry Anny Stejskalové a producentky Hany Blaha Šilarové byl vybrán do soutěžní sekce Venice Immersive na MFF v Benátkách a byl nominován v kategorii nejlepší animovaný film v soutěži Český lev 2022.
Výstavní expozice je doprovázena edukačními programy pro školy (14+)

Producent filmu: Frame Films
Koproducenti filmu: NowHere Media, Brainz Immersive
Finanční podpora: Státní fond kinematografie, Unity for humanity, Medienboard Berlin Brandenburg, Filmtalent Zlín, O2, O2 Chytrá škola, Next Generation EU, Národní plán obnovy Ministerstva kultury ČR

Galerie Johann - Palác Liebeig (U Tiskárny 81/1, Liberec)
Otevírací doba: Úterý – Sobota, 10:00 – 12:30 / 13:30 – 17:00
Zavřeno: Neděle – Pondělí, Svátky
Vstupenky na výstavu je možné zakoupit https://www.evstupenka.cz/akce/34875-vystava-tmani

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje