Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Sklárna Rückl, která je tu s námi již více než 120 let, umožňuje žákům a studentům nově nejen nahlédnout do světa unikátní výroby tradičního ručně broušeného křišťálu, ale také vlastnoručně tvořit spolu s mistry. 
 

Sklárna se nachází v Nižboru ve Středočeském kraji, v malebném údolí řeky Berounky. Její návštěvu lze spojit s výletem na hrad Karlštejn, Křivoklát, zámek Lány nebo do jeskyní Koněprusy, právě tak jako s procházkou nebo cyklovýletu podél řeky Berounky včetně prohlídky zámku Nižbor, který je informačním centrem keltské kultury.

Během komentovaných prohlídek sklárny Rückl mají studenti možnost spatřit jednotlivé fáze a tradiční techniky výroby skla. Každý z jednotlivých kroků výroby křišťálu je vysvětlen a představen, stejně jako umění ručního foukání, proces kontroly kvality a řemeslné mistrovství brusičů.

Profesionální průvodkyně přizpůsobí průběh prohlídky věku a potřebám žáků a studentů. Doba trvání standardní prohlídky je cca 45 min. Max. počet osob 45, větší skupiny lze rozdělit. Cena: 100 Kč za studenta, pedagogický doprovod zdarma.

V létě 2023 byl pro návštěvníky vybudován prostor Edukace, kde je co nejnázorněji přiblížen proces výroby. Výstižné popisy na nástěnných panelech jsou doprovázeny ukázkami výkresů, materiálů, surovin, nástrojů, polotovarů, produktů, obalových materiálů apod.

Jelikož se ve výrobních prostorách nelze mimo program workshopů z bezpečnostních důvodů ničeho dotýkat, v Edukaci zajistila sklárna bezpečnou zónu, kde je umožněno vše, co je vystavené, také vzít do ruky a prozkoumat zblízka. Naskenováním QR kódu v místnosti jsou zpřístupněny detailní informace online a studenti je mohou následně využít např. k tvorbě referátů nebo projektů.

Chtějí-li to studenti zažít na vlastní kůži, umožňuje sklárna vstoupit na verštat, nahlédnout do pece a pomocí sklářské píšťaly fouknout do masy horkého skla pod vedením zkušeného mistra skláře v prostředí, kde probíhá skutečná výroba. Pro základní a střední školy v ČR má sklárna Rückl zvýhodněnou nabídku, a to vytvoření vlastního výrobku (vázička, vánoční ozdoba) bez příplatku k ceně zážitku. Výrobky jsou připraveny k vyzvednutí nebo odeslání následující pracovní den. Cena zážitku je: 1 000 Kč za studenta.

Unikátní možnost tvořit ve skutečné brusírně společně s těmi nejlepšími mistry brusiči v ČR, tedy v prostředí, kde standardně probíhá opravdová výroba nabízí zážitek „V brusírně“. Na některém z výrobků (obvykle se jedná o skleničku) si žáci a studenti pod vedením zkušeného brusiče vyzkouší toto řemeslo a svůj originální výrobek si jako suvenýr poté odnesou domů v dárkovém balení. Cena: 500 Kč za osobu.

V areálu sklárny Rückl se nachází autentický prostor „Katr“, který má úžasnou atmosféru, a ve kterém je možné uspořádat program na míru, ať již workshop nebo zážitkovou hodinu. Lze ho využít pro tematické akce a obohatit tak návštěvu o další tvoření a aktivity. Studenti zde mohou např. prožít nevšední hodinu v originálním prostředí. Cena pronájmu je dohodou.

Vzdělávací zážitkové programy lze organizovat jak pro menší skupiny, tak pro několik tříd najednou. Na níže uvedený kontakt můžete zasílat vaše poptávky, dle velikosti skupiny, požadovaného programu a termínu vám ve sklárně připraví scénář na míru.

Rezervace je doporučeno provádět s co největším časovým předstihem, aby sklárna vašemu požadavku termínu mohla z kapacitních důvodů vyhovět. Kontaktní údaje jsou: exkurze@ruckl.cz , +420 605 229 205. 

Přílohy

20231004 prezentace zakladni skoly
20231004 prezentace zakladni skoly
1,014 kB
20231004 prezentace stredni skoly
20231004 prezentace stredni skoly
1,014 kB
Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje