Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu
Garantováno OŠMTS
Čeřovský Jiří

Prohlášení Jiřího Čeřovského, náměstka hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti k aktuální situaci:

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

vzhledem k medializovanému útoku žákyně ZŠ v Domažlicích a rozeslaným e-mailovým výhrůžkám na zaminování škol na začátku školního roku Vám doporučujeme učinit tato preventivní opatření:

1. Znovu poučit celý pedagogický i nepedagogický sbor o důležitosti dohledu u vstupů do škol, v šatnách apod. Cílem je zamezit vstupu neznámých osob do školy.

2. Promluvit se žáky o dodržování bezpečnostních opatření, požádat je, pokud by ve škole viděli neznámou osobu bez doprovodu, aby to oznámili učiteli/učitelce.

3. Prostřednictvím Bakalářů nebo Edupage napsat krátkou informaci rodičům, jaká bezpečnostní opatření má škola nastavena, že není třeba se hojně medializovaných výhrůžek obávat, ale je vhodné promluvit doma s dětmi o tom, že jakmile ve škole uvidí cizí osobu bez doprovodu, nechť to oznámí svému učiteli/učitelce (lze tím snížit obavy rodičů či zamezit přehlcení telefonickými dotazy).

4. Striktně doprovázet/vyzvedávat osobně u vchodu všechny návštěvy přicházející do školy a také je po jednání doprovázet k východu.

5. Nastavit pravidla pro doručování osobních zásilek a balíčků na adresu pracoviště školy. (Neumožňovat doručovatelům vstup do objektu školy).

6. Jakékoliv podezřelé jednání či událost hlásit okamžitě Policii ČR a to přímo na linku 158.

7. Doporučuji zapojit se do dotačního programu č. 1.5. Ochrana škol jako možných měkkých cílů, který je vyhlašován v rámci dotačního fondu Libereckého kraje. Zapojit se mohou základní i mateřské školy prostřednictvím svého zřizovatele, program je vyhlašován začátkem kalendářního roku, obvykle v březnu. Kontakt: Bc. Linda Ehrenbergerová, e-mail: linda.ehrenbergerova@kraj-lbc.cz

Bod 7 pro školy a školská zařízení zřizované Libereckým krajem:

7. Žádám Vás o aktivní zapojení školy do projektu Libereckého kraje zaměřeného na ochranu škol jako možných měkkých cílů. Projekt je pouze pro školy a školská zařízení zřizované Libereckým krajem a zahrnuje jak tvorbu bezpečnostních plánů či jejich revizí, tak vzdělávací aktivity, především praktická cvičení pro zaměstnance škol.  

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje