Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Spolek "Díky, že můžem", který připravuje už pátý ročník vzdělávacího projektu Samet na školách a Ceny Jana Opletala, oceňující aktivní mládež po celé republice, představuje jeho aktivity pro školy.

Aktivity spolku:
Samet na školách představuje etablovanou vzdělávací platformu, která sdružuje více než 50 organizací a jednotlivců, kteří školám nabízejí své programy. Stejně jako loni chce spolek vyzvat žáky spolu s jejich učiteli po celé republice, aby na své škole uspořádali vlastní festival k výročí sametové revoluce, a vybrali si program z nabídky aktivit – přednášek, workshopů, výstav, projekcí, debat a tak dále. Už za pár týdnů představíme letošní nabídku programů na www.sametnaskolach.cz.

Studenti tak mají možnost vyzkoušet si dramaturgii, produkci, propagaci takové akce, domlouvání s vedením školy a podobně. Každý školní festival je unikátní, mnohdy si studenti domluví vlastní hosty a uspořádají originální workshopy. Festivaly na školách se vždy konají kolem 17. listopadu, ale workshopy si mohou školy objednávat od září do prosince. Celkem se za 4 roky konání projektu zapojilo přes 25 000 studentů. Školám nabízíme metodickou podporu a snažíme se o to, aby tuto příležitost dostali studenti ze všech typů středních škol.

Ceny Jana Opletala je iniciativa "Díky, že můžem" a Studentské komory Rady VŠ, která je národním studentským a mládežnickým oceněním. Ceny se udělují ve třech kategoriích (za přínos během středoškolského studia, za přínos akademické obci a za občanskou angažovanost) v den výročí úmrtí Jana Opletala 11. listopadu. Ceny tak slouží jako inspirace pro další generace, aby si vážily hodnot demokracie a lidských práv a aby se snažily o jejich ochranu a posilování ve společnosti.

Přihlašování v rámci Sametu na školách na festivaly a na Akademii bude otevřeno do 3. října, aktivity z programu Sametu na školách mohou učitelé vybírat kdykoli až do listopadu. V rámci projektu Ceny Jana Opletala mohou učitelé nominovat své studenty do 27. října. 

Přílohy

SNŠ infosheet
SNŠ infosheet
5 MB
CJO infosheet
CJO infosheet
357 kB
Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje