Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Židovské muzeum v Praze a International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) pořádají dne 26. února 2024 v Praze vzdělávací program pro pedagogy zaměřený na rozvoj kapacit v oblasti boje proti zkreslování holocaustu. 

Problém popírání holocaustu a zkreslování fakt je bohužel stále aktuální. Jak se k tomu mohou postavit pedagogové a podporovat studenty v rozvoji kritického přístupu k porozumění holocaustu uprostřed rostoucího počtu nenávistných projevů, falešných zpráv a dezinformací? Vzdělávací program, který připravily IHRA a UNESCO, je klíčovým nástrojem v boji proti zkreslování holocaustu a vychází ze společného závazku, který byl učiněn na Mezinárodním fóru o připomínání holocaustu a boji proti antisemitismu v Malmö.
Pod záštitou chorvatského předsednictví bylo koncem září 2023 v Záhřebu úspěšně realizováno první školení pro pedagogy. Druhá realizace školení pro pedagogy proběhla v polovině října 2023 v Budapešti. První hodnocení z Chorvatska a Maďarska ukazují na význam a účinnost vzdělávacího programu. Nadcházející školení v Praze bude třetí realizací a stane se příkladem pro další regiony, jež budou následovat.
Program je určen speciálně pro pedagogy a poskytuje jim pedagogický rozhled i praktické nástroje, aby mohli řešit současné problémy spojené se zkreslováním holocaustu ve svém kontextu. Seminář zahrnuje hlavní přednášku, několik workshopů a panelovou diskusi zaměřenou na boj proti zkreslování historie holocaustu.

Místo konání: Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, Praha 1, 160 00
Časová dotace: 10:00–17:00
Program bude probíhat v češtině i angličtině (se simultánními překladem).
Nutná regisrace: do 5. února na adrese Mgr. Jana Šteffla: jan.steffl@jewishmuseum.cz

Program semináře a odkazy na studjní materiály naleznete v příloze.

Přílohy

program konference v češtině
program konference v češtině
16 kB
moderní metody výuky o holocaustu
moderní metody výuky o holocaustu
17 kB
Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje