Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže se konaly ve dnech 23. – 28. 6. 2024 v Jihočeském kraji. V bodování krajů se vítězem stalo Hlavní město Praha s celkovým ziskem 509 bodů, Liberecký kraj obsadil se ziskem 277 bodů celkové 9. místo. Her se zúčastnilo více než 4 000 sportovců a trenérů z celé České republiky.

„Olympiáda dětí a mládeže 2024 dopadla pro Liberecký kraj skvěle. Věřím, že výprava dostála svého motta a opravdu "jsme si to užili"! Chtěl bych moc poděkovat všem sportovcům - olympionikům, jejich trenérům, rodičům a všem, kteří jim pomohli k senzačním výkonům při reprezentaci našeho kraje“ říká Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro školství, mládež tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

„Nejlepším sportovcům jsme včera v Hop aréně v Liberci předali ocenění v podobě pamětního listu a finanční odměny. Věřím, že to pro ně bude motivace k další reprezentaci našeho kraje,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Liberecký kraj vyslal na tyto hry celkem 298člennou výpravu. Sportovci a sportovkyně soutěžili v lehké atletice, badmintonu, basketbalu, beach volejbalu, cyklistice, florbalu, fotbalu, házené, karate, kanoistice, jachtingu, orientačním běhu, plavání, para plavání, moderní gymnastice, softbalu, sportovní střelbě, triatlonu, stolním tenise a volejbale.

Slavnostní zahájení Her se konalo v neděli 23. 6. 2024 v 18:30 hodin v prostorách Náplavky v Českých Budějovicích. Poprvé byl zahajovací ceremoniál zpřístupněn také široké veřejnosti. Výpravu Libereckého kraje vedla jako vlajkonoška rodačka z Harrachova Eva Puskarčíková, bývalá reprezentantka v biatlonu.

„Zajištění samotného průběhu Her bylo na vysoké úrovni. Zejména zahajovací ceremoniál bude pravděpodobně na dlouhou dobu nezapomenutelným a nepřekonatelným zážitkem. Vnitřní a venkovní sportoviště byla připravena na nadstandardní úrovni,“ říká Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro školství, mládež tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

Nejúspěšnější sportovci výpravy byli karatisté, kteří získali celkem 10 medailí, atleti se 7 medailemi plavci a střelci, jenž vybojovali 3 medaile. Největším překvapením výpravy se stali kanoisté, kteří nastoupili do nafukovacích kánoí v disciplíně C2mix Cross poprvé v životě a vybojovali bronzovou medaili. Téměř všechny medailové úspěchy (vyjma beach volejbalu a volejbalu dívek) byly z individuálních sportů. V kolektivních sportech byli kromě úspěšných volejbalistek také florbalisté, kteří již po třetí na Hrách obsadili čtvrtou příčku.

Reprezentanti Libereckého kraje získali ve 12 disciplínách celkem 34 medailí, z nichž bylo 7 zlatých, 8 stříbrných a 19 bronzových, rozpis viz tabulka:

 

 

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2024 zisk medailí sportovců z Libereckého kraje

sport

zlato-stříbro-bronz

Atletika

3-2-2

Beach volejbal

0-0-1

Cyklistika

1-0-0

Jachting

0-0-1

Kanoistika

0-0-2

Karate

1-4-5

Orientační běh

2-0-0

Paraplavání

0-0-1

Plavání

0-1-2

Sportovní střelba

0-1-2

Triatlon

0-0-2

Volejbal dívky

0-0-1

Celkem

7 zlatých, 8 stříbrných, 19 bronzových

Při závěrečném ceremoniálu byl představen pořadatel příštích – zimních Her, a to Moravskoslezský kraj. Tím byly Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 zakončeny.  Dne 28. 6. 2024 se sportovci vrátili sjednanou autobusovou dopravou zpět do Libereckého kraje.  

Výše celkových nákladů spojených s účastí sportovní reprezentace Libereckého kraje na Hrách činila více než 2 mil. Kč.

Rozpočet Her XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024

Název položky

Částka

Nástupní oblečení reprezentace Libereckého kraje

816.169 Kč

Odměny trenérům (51 osob) + vlajkonoška

437.650 Kč

Doprava na Hry

289.595 Kč

Sportovní dresy

166.532 Kč

Finanční odměny pro medailisty

99.000 Kč

Konsolidační tréninky

179.371 Kč

Vybavení pro sportovce

45.234 Kč

Ostatní (nášivky, obaly)

3.058 Kč

Celkem

2.036.609 Kč

 

 

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje