Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Žáci Střední průmyslové školy v České Lípě bodovali na evropském šampionátu a v závodech RC modelů aut na vodíkový pohon (H2 GP PRO RWE European Championship). Tým Pink Hawk za tři dny v nizozemském Groningenu vybojoval třetí místo ve vytrvalostním závodě a první místo za inovace závodního autíčka.

„Z různých koutů Evropy jako je Slovensko, Německo, Bulharsko, Belgie, Česko a v neposlední řadě pořádající země Nizozemí, se sjelo celkem 12 závodních týmů, aby soutěžily nejen o umístění v hlavní kategorii závodu, ale i o vedlejší ceny, které mohly získat po celé tři dny,“ popisuje průběh šampionátu Vendulka Vorlová, vedoucí týmu Pink Hawk.

Tým ve složení Adam Jílek, Josef Major, Lukáš Hlavnička, Matěj Romanovský, Josef Zimandl, Ivan Turek a Jan Moštěk (mechatronici a strojaři) ukázali, že se mají soupeři koho bát a během tréninku nasadili vysokou laťku s nejlepším časem na jedno kolo. To jim přineslo první startovní pozici. Start hlavního závodu se konal v pátek 21. 6. 2024 v 9:30 hod. a na rozdíl od mistrovství republiky v ČR se jel šest hodin.

„Po celou dobu závodu se kluci drželi na čelních pozicích. Pak ale museli více hlídat práci vodíkové jednotky, která je znovu zklamala a v závěru závodu už kalkulovali jen s možnostmi výdrže baterií, přesto se podařilo obhájit třetí místo,“ dodává Vorlová.

„V účasti na podobných závodech vidím velký přínos pro žáky, a to nejen v prohloubení jejich dovedností, ale také v navázání vztahů, které se jim v jejich další profesní dráze mohou hodit. Celému týmu Pink Hawk gratuluji a děkuji za skvělou reprezentaci školy i našeho kraje,“ říká náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.  

„Díky společně strávenému času při prezentacích, na společných večeřích, trénincích a doprovodné akci jsme se měli možnost navzájem lépe poznat a vyměnit si zkušenosti s týmy, které jsou součástí závodů H2 GP PRO již delší dobu,“ uzavírá Vorlová.

Základní set pro stavbu modelu auta mají žáci Střední průmyslové školy v České Lípě zapůjčený od ČVUT Děčín. Díly pro stavbu závodního auta jsou velmi nákladnou záležitostí, proto měl tým zapůjčen ještě závodní auto od Střední průmyslové školy Děčín, a to pro případné využití při závodu k výměně pravidly povolených dílů.

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje