Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Přes čtyři stovky žáků z osmých a devátých tříd základních škol již poměřily své síly v polytechnické soutěži Business Talent. Na dalších dvě stě dětí čekají v dílně iQFABLAB nové výzvy právě teď, počínaje koncem září. Business Talent, ve kterém každý rok bojuje o vítězství osm základních škol z Libereckého kraje, letos zavede žáky do světa cirkulární ekonomiky. 

Business Talent je soutěž na podporu polytechnického vzdělávání pro žáky osmých a devátých tříd základních škol Libereckého kraje. Během jednoho dne se holky a kluci seznámí s moderními technologiemi dílny iQFABLAB, otestují svou kreativitu a technickou zdatnost, osvojí si základy podnikavosti, to vše s důrazem na udržitelnost. Vítězné týmy pro svou školu vybojují hodnotné ceny, které poslouží ke zkvalitnění výuky. Letos se hraje o outdoorovou kameru, profesionální meteostanici nebo programovatelnou stavebnici.

Soutěž pořádá Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje, Liberecký kraj a science centrum iQLANDIA pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje pro školství Jiřího Čeřovského.

„Liberecký kraj dlouhodobě podporuje soutěže žáků a studentů. Soutěž Business Talent prověřuje nejen teoretické, ale i praktické dovednosti. Žáci si vyzkouší vývoj produktu, cenotvorbu i prezentaci před potenciálními zákazníky. Vnímám to jako důležitou formu propojování teoretických a praktických stránek vzdělávání,“ říká Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

V předešlých letech žáci v rámci Business Talentu připravovali módní doplněk nebo pomůcky pro lidi s tělesným postižením. Letošní téma bude zaměřené na vytvoření konceptu opětovného využití něčeho, co by normálně vyhodili. „Vycházíme z předpokladu, že 75 % Čechů třídí odpad, to znamená, že jen každý čtvrtý funguje v dlouhodobě neudržitelném konceptu vezmi-vyrob-spotřebuj-vyhoď,“ vysvětluje koordinátorka projektu Jana Kolafová z liberecké iQLANDIE. „Většina populace u nás třídí a my míříme ještě výše, do principů založených na cirkulární ekonomice. Tedy na sdílení, pronájmu, opětovném použití, opravy, renovaci a recyklaci produktů,“ dodává Kolafová s tím, že letošní ročník proto nese název Nevyhoď a použij!. 

„Podle výzkumu Světového ekonomického fóra cítí sedmdesát procent mladých lidí svůj díl odpovědnosti za řešení světových problémů, včetně ochrany životního prostředí. Věříme tedy, že ze soutěže vzejdou smysluplné projekty, které u žáků a studentů podnítí podnikavost a inovativní myšlení. To ostatně dlouhodobě podporujeme v našem projektu Smart Akcelerátor Libereckého kraje,“ uzavírá Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Úkolem každého týmu je během jednoho dne vymyslet, vyrobit a na konci dne i ukázat svůj prototyp před odbornou porotou. Každého kola se účastní 24 dětí z jedné základní školy, rozdělených do čtyřčlenných týmů. Z každého z osmi základních kol vzejde jeden vítězný tým, který poté postoupí do finálového kola. To probíhá formou hlasování odborné poroty, z veřejného hlasování vzejde vítěz Ceny veřejnosti. Vyhlášení vítězů soutěže proběhne 30. listopadu 2023. 

O Agentuře regionálního rozvoje: 

Posláním Agentury regionálního rozvoje je poskytovat expertní podporu a realizovat konkrétní rozvojové aktivity ve prospěch Libereckého kraje, jeho obyvatel, podnikatelů a institucí v regionu. Jednou z aktivit je právě podpora vědy, výzkumu a inovací v kraji v rámci projektu ze zdrojů projektu „Smart Akcelerátor Libereckého kraje III“, reg. č. CZ.02.01.02/00/22_009/0003642 financovaného z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje. https://arr-nisa.cz/          

ARR je držitelem regionální značky 1012+ a provozuje stejnojmenný informační webový portál a rozcestník příležitostí v oblasti vědy, výzkumu a inovací v kraji pod Ještědem. https://1012plus.cz/ 

Více o projektu: https://1012plus.cz/cs/projekt/zakovska-soutez-business-talent-2023

Termíny jednotlivých kol: 26. 9. 2023 | 2. 10. 2023 | 4. 10. 2023 | 10. 10. 2023 | 12. 10. 2023 | 16. 10. 2023 | 18. 10. 2023 | 24. 10. 2023 (v případě zájmu z řad novinářů o účast na jednotlivých kolech nás prosím kontaktujte slavikova@iqlandia.cz)

Finálové kolo a soutěž Cena veřejnosti: 15. až 27. listopadu 2023

Vyhlášení vítězů: 30. listopadu 2023

Fotografie z loňského ročníku ke stažení: https://1url.cz/5rgn6

Kontakt pro media: Veronika SLAVÍKOVÁ, manažerka marketingu a obchodu iQLANDIA, slavikova@iQlandia.cz, 730 573 450

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje