Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Při sledování zvyšujícího se počtu ukrajinských dětí na českých školách, jsme i my v Kartografii chtěli pomoci při aktuální situaci. Vznikla tak myšlenka sady česko-ukrajinských mapových pomůcek, které mají posloužit nejen školám, ale i běžné veřejnosti. 
Zvažovali jsme různé koncepce jejich tvorby a konzultovali je s několika vyučujícími. Nakonec jsme se rozhodli, pro ty, které jsme byli schopni připravit především rychle, aby byly u dětí z Ukrajiny a jejich vyučujících co nejdříve.
Jako první vznikly v rámci portálu www.skolnimapy.cz elektronické verze map Česka a Evropy v češtině a ukrajinštině. Vše ve formátu .pdf ke stažení zdarma. Řada vyučujících tyto oboujazyčné mapy ocenila především při práci s interaktivní tabulí. Ukázalo se však, že ne každé škole vyhovuje si tisknout mapy vlastními silami, a tak padlo rozhodnutí vydat za minimální cenu pro zákazníky mapy i v tištěné podobě.
Výsledkem byl 24stránkový Česko-ukrajinský atlas pro školy i veřejnost, který obsahuje mapy světa, Evropy, Česka a Ukrajiny v obou jazycích. Přidaná závěrečná dvoustrana s vlajkami v něm slouží jako hravá forma česko-ukrajinského slovníku názvů států z celého světa. Atlas vychází z map v Žákovském atlase, určeném pro základní školy, a tak díky své přehlednosti je vhodnou pomůckou k osvojení základních geografických i jazykových dovedností.
Na základě poptávky vznikla i oboustranná nástěnná mapa Ukrajiny v její obecně zeměpisné podobě. Na jedné straně mohou využít školy mapu Ukrajiny v českém jazyce a na druhé totožnou mapu v ukrajinštině. Díky bílým plastových lištám lze mapu pohodlně otáčet dle potřeby i v průběhu vyučovací hodiny. Věříme, že tato mapa se stane vhodnou výzdobou každé ukrajinské třídy. K dispozici je i její identická příruční verze.
Všechny mapové výukové pomůcky vzniklé za účelem pomoci si můžete prohlédnout na odkazu: https://www.kartografie.cz/pomahame-ukrajine.
 

Kartografie Praha 

 

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje