Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu
Garantováno OŠMTS
277592190 392495222349512 4337138636191224081 n

Již pátým rokem mohou školy a pedagogičtí pracovníci v Libereckém kraji využívat konzultací a podpory, kterou poskytují pracovnice projektu Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Libereckém kraji (NAKAP LK II), aktivity zkvalitn

logolink nakap„Metodičky pomáhají s rozpoznáváním nadaných dětí ve třídě, doporučují nejvhodnější metody práce s nimi i s celou třídou, spolupracují s pedagogicko-psychologickými poradnami z celého kraje. Podporují nejen jednotlivé učitelky, ale umí také nabídnout systémová řešení ředitelům škol,“ popisuje působnost odbornic Dan Ramzer, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

V případě zájmu přijedou metodičky přímo do školy, do výuky, zapůjčí základní materiály, předají nejnovější informace z oblasti podpory nadání a poradí, co změnit. Zdarma proškolí pedagogický kolektiv v případě, že si vedení školy vezme myšlenku podpory nadaných za svou. „Učitelé se dozvědí, jak se nadané děti projevují, jaké mají potřeby, který způsob učení jim nejvíce vyhovuje. Kromě teorie mají možnost absolvovat zdarma a dle svého výběru i praktické workshopy s různými lektory, kde získají inspiraci či nové dovednosti,“ vysvětluje Marie Kašparová, metodička působící na Českolipsku, kde je rozvoj nadaných ukotven ve výuce již několika škol.

V celém kraji proběhlo za poslední rok 12 proškolení, na některých školách i opakovaně.

Podpora nadaných je zásadní již na základních školách, protože vhodný přístup a rozpoznání jejich potenciálu jim usnadňuje postup ve vzdělávacím systému, z něhož pak vyjdou osobnosti schopné měnit společnost a ovlivňovat její budoucnost, podobně jako tomu je v pokrokových školách v zahraničí. Aktivita projektu poběží už jen v příštím školním roce, do konce června 2023. Její součástí jsou i vzdělávací akce pro učitele, jako bude například dvoudenní Podzimní škola 25. a 26. 10. Projekt poskytuje informační a konzultační podporu i rodičům, a díky spolupráci se ZŠ 5. května v Liberci proběhnou také přírodovědné workshopy pro nadané děti. Zájemci o informace mohou kontaktovat metodičku nadání při Krajském úřadě Libereckého kraje Evu Duškovou na eva.duskova@kraj-lbc.cz či na telefonu 778 714 844.

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje