Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu
Garantováno OŠMTS
273147784 2189931531160012 3455617298917706758 n

Ukázat v praxi, k čemu je matematika v životě dobrá, si vzali za cíl odborníci, kteří připravili v centru IQLANDIA dva vzdělávací programy. Pro lepší názornost a uchopení tak abstraktní vědy, jakou matematika je, navíc ještě připravili speciální expozici s názvem MatematikUm. Už od září se docházejí do science centra vzdělávat starší žáci základních a žáci středních odborných škol, teď budou mít možnost navštívit i expozici, která abstrakci zhmotní do jednotlivých exponátů a didaktických pomůcek.  

„Na názorných a hmatatelných příkladech si tak děti mohou vyzkoušet řadu pravidel a zákonitostí, se kterými matematika pracuje a je těžké si je představit v praxi,“ vysvětluje Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání v IQLANDII.  „Například jak při stavebních pracech zjednodušuje práci znalost a schopnost využití Pythagorovy věty. Děti si vyzkouší, co všechno obnáší vybudovat chodník, jak se počítá spotřeba štěrku, betonu či dlažby,“ vyjmenovává konkrétní postupy Desenský.

Expozice, která navazuje na vzdělávací programy, zahrnuje také další oblasti, například využití matematiky – šifrování a kódování - v informačních technologiích, objevování fraktálové matematiky v přírodě a její přínos pro tvorbu filmů či videoher. Děti se také dozvědí o aplikaci matematiky v historii staré tisíce let.

Matematické vzdělávací programy a didaktické pomůcky v hodnotě 8 milionů korun vznikly za podpory projektu Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II v rámci aktivity Podpora rozvoje gramotností s akcentem na čtenářskou a matematickou gramotnost.

Plánováno je 140 návštěv základních škol a středních odborných škol a učilišť, celkem by mělo programy projít 7 000 žáků.

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje