Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Více informací
Přeskočit k hlavnímu obsahu

Deset žáků převzalo dnes v budově sídla Libereckého kraje ocenění za nejlepší umístění v soutěži projektu Kraje pro bezpečný internet. Tématem soutěže bylo bezpečné chování v prostředí internetu a při využívání informačních a komunikačních technologií a byla určena žákům základních a středních škol.

„Zatímco celková kriminalita v České republice dlouhodobě klesá, tak kriminalita v kyberprostoru je na trvalém vzestupu. A bohužel se nevyhýbá ani těm nejzranitelnějším, dětem. Liberecký kraj je od roku 2016 zapojen do projektu Kraje pro bezpečný internet, jehož cílem je podporovat prevenci v oblasti elektronické bezpečnosti, snižovat míru kyberkriminality a zvyšovat informovanost o rizicích internetu a formách prevence,“ říká náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

Projekt je společnou iniciativou všech krajů ČR v oblasti elektronické bezpečnosti a je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR. Dalšími partnery projektu jsou Policie ČR, Ministerstvo vnitra a společnosti Microsoft a GORDIC. Projekt Kraje pro bezpečný internet si klade za cíl vzdělávat děti, rodiče, seniory, ale i odborníky z řad pedagogů, sociálních pracovníků a policistů v problematice bezpečného užívání internetu. Od roku 2013, kdy projekt vznikl, se může pochlubit více jak padesáti zpracovanými e-learningovými lekcemi, téměř 80 videi, desetidílným podcastovým seriálem a 27 pracovními listy zaměřenými na počítačovou bezpečnost, práci s internetem, kyberkriminalitu a nejnověji i umělou inteligenci.

„Žáci a studenti si mohou na webových stránkách www.kpbi.cz prostudovat e-learningové kurzy a krátké videospoty na stále aktuálnější téma bezpečného chování na internetu. Součástí projektu je i soutěžní kvíz pro žáky základních a středních škol o věcné ceny. Jeho výherce zde právě dnes odměňujeme“ dodává Čeřovský s tím, že ceny do soutěže dodávají společnosti Microsoft s.r.o. a GORDIC.

V letošním školním roce se do soutěží zapojil rekordní počet účastníků. V celé republice to bylo více než 55 tisíc žáků. V Libereckém kraji se zaregistrovalo do soutěžního kvízu 898 žáků základních a středních škol. Úspěšně, tedy s plným počtem bodů, ho absolvovalo 602 z nich. Ti zvídavější a zkušenější si mohli vyzkoušet Kvíz PLUS, v kterém uspělo 72 řešitelů.

Za školní rok 2023/2024 byli v Libereckém kraji vyhodnoceni tito úspěšní řešitelé soutěžních kvízů projektu Kraje pro bezpečný internet:

soutěžní kvíz 1. stupeň ZŠ

Patrik  Ovečka

Základní škola T. G. Masaryka Lomnice nad Popelkou, příspěvková organizace

soutěžní kvíz 2. stupeň ZŠ

Adam  Janatka

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace

 

Emma Kubečková

Základní škola, Liberec, Oblačná 101/15, příspěvková organizace

soutěžní kvíz pro SŠ

Jan      Hromádka

Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace

 

Aneta  Doležalová

Střední škola, Lomnice nad Popelkou, Antala Staška 213, příspěvková organizace

soutěžní kvíz PLUS

Filip     Sichrovský

Gymnázium, Česká Lípa, Žitavská 2969, příspěvková organizace

 

Michal Votýpka

Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace

 

Marek  Borůvka

Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace

 

Tomáš Frauenberg

Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace

 

Karel Mauder

Gymnázium a Střední škola odborná pedagogická, Liberec, Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace

 

„Filip Sichrovský bude náš kraj reprezentovat v rámci celostátní soutěže 12. června v Praze, v sídle společnosti Microsoft. Budeme doufat v co nejlepší umístění,“ říká Čeřovský.

Od října 2024 se opět budou moci žáci a studenti z Libereckého kraje zapojit do nového ročníku a opět si ověřit své znalosti z oblasti kyberbezpečnosti a soutěžit o hodnotné ceny.

Veškeré aktivity, které projekt zahrnuje, jsou shrnuty v informační brožuře, která je ke stažení na webových stránkách projektu www.kpbi.cz. Najdete tam rovněž podrobnější informace a tematicky zaměřené články na bezpečné chování na internetu. Další informace jsou dostupné také na webu  www.vimkamklikam.cz.

Zpět na výpis
Bc. Květa Šírová

Administrátor portálu

  • Liberecký kraj
  • Krajský akční plán Libereckého kraje
  • Naplňování Krajského akčního plánu Libereckého kraje